5 Mart 2008 Çarşamba

Yeni ürün: Efes Dark Brown


Geçen haftasonu Efes'in yeni birası Efes Dark Brown'dan bahsettik. Ama sadece satışa sunulduğunu ve fiyatını söyledik. Bugün ise bu biranın biraz ayrıntısına gireceğiz.


Biranın etiketindeki uzun adı: "Efes Dark Brown, Kahve Aromalı". Altında da "yüksek alkollü siyah bira" yazıyor. Adını öğrenince hakkındaki çoğu şeyi de öğrenmiş oluyorsunuz. Karşımızda bildiğimiz Efes Dark'in içine kahve aromasi katılmış hali var. Kahve aromasi dışında özellikleri aynı. İki bira da "yüksek alkollü siyah bira" olarak geçiyor. Yüksek alkolden kasıt %6,1.


Karşılaştırmalı olarak denemek için bir şişe Dark Brown ve bir şişe Dark aldım. İkisini yan yana koyup denedim. Sonuç tam beklediğiniz gibi. Dark Brown'da kahve kokusu bayağı kuvvetli, içerken kahve tadı o kadar değil.

Etikette yazan içindekiler şöyle: su, arpa maltı, doğala özdeş kahve aroması, şeker, pirinç, glikoz şurubu, malt ekstraktı, CO2, serbetçiotu ve maya. Bu liste biraseverlere biraz uzun gelmiş olabilir ama bu Dark Brown'a özel bir şey değil. Efes Dark'ta da şeker ve kahve aroması dışında aynı şeyler var.

Yeni, alışılmamış bir bira olması dışında Dark Brown'u ilginç kılan bir şey yok. Kahve aromasi da birada pek seyrek hoşa gidecektir herhalde. Ülkemizde gerçek bira çeşidi bu kadar azken Efes Pilsen'in böyle anlamsız projelere yatırım yapması üzücü.

10 yorum:

Selimse dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Selimse dedi ki...

Sanırım agave aromalı biralar piyasada tutunca efes de gaza gelip bu ürünü üretti. Daha önceleri de Cola Turka Cappucino lu kola sürmüştü piyasaya. O da bu ürün gibi bir süre sonra kaybolacak gibi geliyor bana. Keşke efes Cappucino lu kolanın akibetini bi inceleseydi bu ürünü çıkartmadan önce...

Pokerci Hoca Efendi dedi ki...

Valla koskoca sirket oldugu icin "incelemistir, dusunmustur, tasinmistir" diye dusunuyor insan. Ama o zaman da bu urunu aciklamak mumkun olmuyor.

gimbal dedi ki...

yazıda da belirtildiği gibi kahvenin sadece kokusu belirgin, tadı pek değil.
bu zaten kahve aromalı olduğu ileri sürülen pek çok şey için geçerli sanırım...madem aromalılara sardık midye aromalı bira fikri geldi benim de aklıma, iki ayrı şeye gitmesin para...

Adsız dedi ki...

kapağı açınca gelen kahve kokusu bitirdi beni, içimi de çok güzel bira olarak değil de kahveli alkollü bi içecek olarak düşünülmeli. piyasadan çekilme gibi birşey söz konusu olmaz umarım.

HaCiTo dedi ki...

Efes Pilsen ve Tuborg'un son yıllarda piyasaya sürdüğü uzak ara en kaliteli bira çeşidi olduğunu düşünüyorum. Tuborg'un Mexicana faciası bile tuttuysa bu daha uzun yıllar gider.

Pokerci Hoca Efendi dedi ki...

Hacito, nasil kaliteli oluyor Dark Brown? Kahve aromasi ve glikoz surubu iceren bir biradan kaliteli diye soz etmek biranin ozunden cok uzaklasmayi gerektiriyor.

Begenen begenir, hatta icer, ona bir sey demiyorum ama iyi bir bira oldugunu one surmek dogru degil.

Adsız dedi ki...

Bir gün tesadüfen bir barda dark diye verilen bu birayı taddığımdan bu yana bira keyfimin vazgeçilmezlerinden birisi oldu. Tadını son derece güzel buluyorum, zaman zaman gözümde tütüyor. Özellikle yemek veya alkol öncesi damağa hoş bir lezzet veren tadımlık, keylik bir yeri var bende. Çok adetli veya birşeyler yerken doğru bir seçim değil, ama bazen şöyle buz gibi tek bir bira isterse canım işte o zaman Efes Dark Brown olmazsa olmaz. İkram ettiğim tüm arkadaşlarım da fanatiği oldu bu tadın. Mahallenin tüm bakkalları kahve ve Efes kelimelerini ilk defa duyduklarında yüzlerindeki ifade inanılmazdı ama artık hepsi satar oldular. Efes kahvelinin yeri çooook ayrı, keyfim bambaşka...

-Jale ÖZEL

Adsız dedi ki...

jale ÖZEL bende sizn mahalleye taşınmak istioyorum.. oldukça enfes bişey bencede :) ama korkarım ki üretilmiyor artık

Adsız dedi ki...

Yani, affedersiniz ama çok gereksiz olmuş, demek ne demek? Siz beğenmezseniz ama bir başkası buna hasta olur. Sonra o vazgeçer siz beğenirsiniz. Gurme olsanız bile, genel bir fikirde bulunmak kadar saçma bir şey olabilir mi hayatta? Bira denince arpa suyu anlayan bir ülkede yaşıyoruz. Tarım ülkesinden saman ithal eden bir ülke durumuna geldik. Belçikada 60 çeşit bira varken, ender de olsa böyle yeni tatları kötüleyeceğinize... Bu bira piyasadan kalakalmı sanırım 3-5 yıl oldu. Önerim, böyle biraları özleyen, seven, hayattan tat keyif almasını bilenlere önerim, hazır kitlerle evde kendi biranızı yapmanız. Butik biradan, ısmarlayın kahveli mi istiyorsunuz, kakoulu mu, romlu mu, meyve aromalı mı, içine biraz dah kendi yaratıcılığınız katıp istediğiniz birayı üretin ve kimseye de aldırmayın. En iyi bira, ağzınıza hoş gelen biradır. İster arpa ister buğdaş ister kahveli ister çikolatalı. Bu hazır kitler sayesinde adam gibi bira içmeye başladık ve Tuborg mu Efes mi diye boş muhabbet edenlerin kısır tat duygusundan kurtulduk diyorum. Saygılarımla.