17 Mart 2008 Pazartesi

Spor lokalleri ve internetten satış

Son günlerde içkiyle ilgili birçok haber çıktı. Ama gündemde AKP'nin kapatılması konusu varken arada kaynamaları büyük ihtimal. Neyse ki haberlerimizden ilki tam da bu konuyla ilgili.

AKP'nin kapatılması ile ilgili iddianamede, gazetelerde "kırmızı sokaklar" adıyla geçen, içkili mekanları şehir dışına taşımayı öngören genelge, "AKP hükümetlerinin laiklik ilkesine aykırı diğer eylemleri" bölümünde bir eylem olarak yer almış. Diğer eylemleri de sıralayan Referans gazetesi haberini okuyabilirsiniz.

Spor lokallerinde başlayacak olan içki yasağı ile ilgili bir haber de Hürriyet gazetesinde çıktı. Haberde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, yasağın bir sene ertelendiği, bu zaman içerisinde yeni incelemeler sonucu tekrar yasa çıkarılacağı yönünde açıklamaları bulunuyor. Epey yuvarlak sözlerle verilen haberden daha fazla ayrıntı çıkmıyor ne yazık ki. Ama kurunun yanında yaşı da yakan bir yasadan uzaklaşma çabası olduğuna dair bir ümit var diyebiliriz.

Son haberimiz de kaçak içki ve sigara ile mücadele adına getirilen yeni bir sürü yasak hakkında. Daha tasarı halinde olan bir yasa Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerse yılbaşı kutlamaları, işyeri ya da dernek yemeklerinde yapılan çekilişlerde içki hediye olarak verilemeyecek. Ama bundan daha ciddi olarak internet üzerinden içki ve sigara satılamayacak, içki ve sigara reklamı özendirici olamayacak.

Özendirici olmayan reklam kavramı eskiye dayanan ve karışık bir konu olduğu için girmeyeceğim. Ama internet üzerinde içki ve sigara satışının yasaklanması kötü bir gelişme. Yasak taraftarlarının 18 yaşından küçüklere satış ve denetim gibi bahanelerle ortaya atılacağını tahmin etmek güç değil. İstendiği durumda bu konuların halledilmesi de sorun değil. Yine halkın iyiliği adına özgürlükler bir kesimin inançları yönünde kısıtlanıyor.

Hiç yorum yok: