7 Mart 2008 Cuma

Şarapta kayıtdışı, ÖTV ve şarap akademisi

Bugün Hürriyet'te reklam tarzı bir haberde Mey İçki'nin kurmakta olduğu Kayra Şarap Akademisi'nden bahsediliyor. Haberde ayrıca Mey İçki'nin direktörü Bülent Özfırat'ın bandrol uygulaması, ÖTV ve kayıtdışı şarap hakkında yorumları var.

Önce Özfırat'ın yorumlarına bakalım. Bandrol uygulamasının iyi olduğunu, kaçak üretim yapan birçok şarap üreticisinin pazardan çekildiğini söylemiş. Türkiye'de şarap pazarının %60'ının kayıtdışı olduğunu belirtmiş. Bu bulguların nereden geldiğine dair bir bilgi yok ne yazık ki.

Özfırat'in sadece Hürriyet'in web sayfasında yer alan sözleri de ÖTV'ye değiniyor. ÖTV'de indirimin sadece çok düşük fiyatlı şaraplarda olduğu için Mey'e yaramadığını, daha çok denetim istediklerini söylemiş. Haberin bu son kısmının başlığı "İndirim değil denetim istiyoruz". Özfırat'ın gerçekten bu sözü söyleyip söylemediğinden emin olamıyoruz tabi ama umarız söylememiştir. İçkide aşırı verginin azalması lazım ve bu konuda Mey İçki gibi devlerin çok aktif lobi çalışmaları olması lazım.

Gelelim Kayra Şarap Akademisi'ne. İstanbul Taksim'de açılacak eğitim merkezinde şarap eğitimi ve tadımının yanında bir şarap labratuarı, müzayede yeri ve lokanta bulunacakmış. Akşam gazetesi açılış tarihini 20 Mart olarak vermiş. Akademi ile ilgili detayları Hürriyet'teki haberden ya da Ekşi Sözlük'ten okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: