30 Temmuz 2009 Perşembe

ÖTV'de lobi etkisi?

Türkiye'de alkollü içkiler ile ilgili kanun düzenlemelerini takip ediyorsanız bunların şekillenmesinde tek önemli etkenin hükümetin politikası olduğu, sivil halk, endüstri veya genel olarak iş dünyasının fikirlerinin dikkate alınmadığı izlenimi sizde de oluşmuş olabilir. Çok yaygın bir içki kültürümüz olmamasına rağmen Anadolu Efes ve Mey İçki gibi büyük şirketlerin bulunduğu bir ülkede bu gerçekten garip bir durum.

Geçen haftalarda çıkan bir haber bu izlenimin tam olarak doğru olmadığını bize gösterdi. Milliyet'in başından sonuna kadar profesyonellikten uzak, yanlı ve laubali bir üsluba sahip haberinde, devletin bütçe açığını kapatmak amacıyla yapmayı planladığı ÖTV arttırımında alkollü içkilerdeki artışın ilk bahşi geçen rakamdan daha düşük belirlendiği bildiriliyor.

Bugün bazı içkilerin satış fiyatının yarısından fazlasının vergi olmasının sebebi olan, belediyeler aracılığıyla içkili lokantaları şehir dışına atmak için uğraşan, kısaca yıllardır içkiye karşı savaş veren hükümetin alkollü içkilerin vergisinde bu şekilde bir değişiklik yapması büyük şirketlerin lobi faaliyetlerinin az da olsa bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. İçki sevenler için iyi bir haber bu.

Hiç yorum yok: