15 Ocak 2009 Perşembe

Vergi değişiklikleri

Bugün gazeteler viskide ÖTVnin AB'ye uyum için düzenleneceğini yazıyor. Özet olarak, viskide ÖTV düşüyor, cin ve votkada artıyor. Yalnız gazeteler vergilerdeki değişiklikleri içkilerdeki alkol üzerinden ve litre bazında bildirmişler ki bu son tüketici için çok anlamlı değil. O yüzden bu indirimlerin bize nasıl yansıyacağını yazalım.

Bir 70cl'lık şişe viskide ÖTV yaklaşık olarak 3TL azalacak; 16,80TL olacak. Genelde 40-60TL civarında olan viski fiyatları için bu %6 oranında bir indirime denk geliyor.
Votka ve cinde ise 70cl'lık bir şişede ÖTV yaklaşık olarak 1TL artıyor. Burada şişe başına ödediğimiz ÖTV 12,80TL oluyor.

Hazır vergiden bahsederken bir şişe içkinin fiyatını ve verginin fiyata etkisini de biraz inceleyelim. Örnek olarak Smirnoff marka votkadan bahsedelim. Süpermarketlerde 70cl'lik bir şişesini 39TL'ye bulabilirsiniz. Bu fiyatın içinde ÖTV ve tabi ki KDV var. ÖTV'yi demin hesapladık, 12,60TL tutuyor. KDV de %18 olduğuna göre yaklaşık 6TL oluyor. Yani 39TL'nın neredeyse 19TL'sı vergi, sadece 20TL'si ürünün fiyatı. Bu inanılmaz vergi oranı düşük fiyatlı votkalarda daha da çarpıcı. Gilbey marka votka 22TL'ye satılıyor. Bunun 16TL'si KDV ve ÖTV. Yani votkanın gerçek fiyat sadece 6TL!

6 yorum:

mcdonell dedi ki...

aldığımız diğer ürün ve hizmetlerle karşılaştırdığımızda. ötv ve kdv oranları şaşırtıcı değil. benim merak ettiğim olay rakı üreticileri bu ötv arttırma baskılarına dayanabilecek mi?

Pokerci Hoca Efendi dedi ki...

Benzer yuksek vergi orani olan urunler var tabi. Ama cok daha makul sekilde vergilendirilen urunler de var. Onlara bakinca insan bayagi kiziyor.

Ayrica baska urunlerde de benzer vergiler olmasi bunlari dogru kilmiyor. Kanunen toplanmasi gereken vergi toplanabilse belirli urunlerde boyle acayip vergilere gerek olmaz.

mcdonell dedi ki...

http://haber.gazetevatan.com/Viskicilere_af/218695/2/Ekonomi

Pokerci Hoca Efendi dedi ki...

Viskideki vergi olayini duymustum, haber ilginc. Tesekkurler.

Olay sonlandiginda tekrar haber olursa soyle bir ozet yazi yazariz. Tabi gazetelerden isini aslini anlamak kolay olmuyor eger konuyla ilgili politikayi yakindan takip etmiyorsan.

Unknown dedi ki...

Elimde ukranya bandrollu yazilari arastirinca anladim exp 96 yazan ozel votka yazili bir sise var dayanamayip actim internette bulamadim hic fenada degil bi mail falan atarmisin burakfb@hotmail.fr var daha bi kactane icinde altin tozu olan vs ickiler onlarida sorayim sana

Adsız dedi ki...

Rakiyi pet şişeye koydum ama bozulur mu sürekli şişeyi değiştirip iki uç gün icsem