20 Nisan 2009 Pazartesi

Türkiye'de içki tüketimi

Bugün gazete haberlerinde Türkiye'deki içki tüketiminden bahsediliyor. Benim gördüğüm Milliyet haberinde, birçok haberde sıklıkla yapıldığı gibi anlaşılması zor bir takım küsüratlı rakamlar verilmiş. İçki tüketiminin son üç yıldaki durumu hakkında detayları haberin kendinden, özetini de benden öğrenebilirsiniz.

Toplam içki tüketimi son iki yılda artış göstermiş, 2006'da 880 milyon litre iken 2007'de 921 milyon litre ve 2008'de 1100 milyon litre olmuş.

Bu tüketimin içinde rakı aşağı yukarı 40 milyon litre yer tutuyor. Rakı tüketimi 2007'de büyük bir düşüş göstermiş, 2008'de ise bu düşüşün yarısı kadar artmış. Yani hala 2006 rakamlarının altındayız.

Haber genel olarak 2008'de (yani kesin verisi olan en yakın senede) artış olduğunu söylüyor ama bu artışı tüm içkilerin hacmi üzerinden hesaplamak bize içki piyasasının genel durumu hakkında iyi bir fikir vermez. Örneğin bir grup müşteri fiyat artışları yüzünden rakı içmeyi bırakıp bira içmeye başladığında toplam içilen içki hacmi artmiş olsa da tüketilen alkol miktarı aynı kalabilir. Bu konuda detay olarak geçen yıla oranla yüksek alkollü içki satışının arttığını haberden anlayabiliyoruz, ama önceki senelerle bir karşılaştırma yok.

Öbür yandan Mey İçki'den bir açıklamada ekonomik ürünler dışında piyasanın küçüleceği öngörüşü var. Ekonomik ürün olarak da fiyatı 27TL 'nın altında olanlar tanımlanmış.

Sonuçta içki piyasası geçen seneye göre daha iyi gözüküyor diyebiliyoruz, ama uzun dönem hakkında bir çıkarım yapamıyoruz. Bakalım 2009 içki piyasası için ne getirecek.

Hiç yorum yok: