17 Şubat 2008 Pazar

Şarapta ÖTV düştü mü?

Çeşitli haber kanalları (mesela bu ve bu) şarapta Özel Tüketim Vergisi'nin düştüğünü bildiriyorlar. Haberleri okursanız bunun doğru ama yanıltıcı olduğunu görürsünüz. Çünkü ÖTV bütün şaraplarda değil, sadece çok ucuz (ve dolayısıyla genelde kalitesiz) şaraplarda düşürülmüş. İkinci linkteki Haber 3 açıksözlülükle ÖTV indiriminin "köpeköldüren" şaraplara geldiğini söylemiş.

Bu arada bu ÖTV indiriminin de nedenlerini biraz düşünmek lazım. Geçen haftanın haberine bakarsanız Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın şu sözleri dikkat çekiyor:

"Daha düşük fiyatlı olan sofra şarabını kayıt altına almak için ÖTV’sinde indirim yapabiliriz. Yalnız indirim yaparsak, sizi daha da yakından izleriz. Eğer şarap üretim ve satışında kayıtlılık oranı artmazsa, verginizi anında yeniden yukarı çekeriz."

Türkiye'nin vergi ve kayıtdışı ile ilgili sorunları çok derin ve iyi bilinen sorunlar. Ufak bir vergi indiriminin birden şaraptaki kayıtdışı sorunu çözeceğine pek kimse inanmaz herhalde. Bu durumda insanın aklına AKP'nin "bakın vergileri indirmeyi denedik ama olmadı" demek ve böylelikle vergi indirimi işinden sıyrılmak gibi bir planları olduğu geliyor.

Yani genel olarak ÖTV konusunda olumlu bir gelişme yok.

Hiç yorum yok: