30 Ocak 2009 Cuma

İnternette içki fiyatı nasıl bulunur?

Bu bloga gelenlerin önemli bir kısmı bira, şarap, viski, cin vb. içkilerin fiyatlarını aradıkları için geliyorlar. Ne yazık ki daha bütün içkilerin fiyatları burada yayınlanabilecek şekilde elimde yok.

Ama size iyi bir kaynak gösterebilirim: Migros'un sanal marketi. İnternet üzerinden Migros'tan sipariş vermeye yarayan bu web sayfası bütün şehirlerde hizmet vermiyor. Ama amaç fiyat öğrenmekse hizmet verdikleri bir şehir ve semti seçip alkollü içkiler kısmında istediğiniz içkinin fiyatını öğrenebilirsiniz. Adresi su: www.sanalmarket.com.tr

21 Ocak 2009 Çarşamba

Hala yılbaşı mı?

Benim gittiğim Migros'ta Jim Beam ve Famous Grouse marka viskilerin yılbaşı için üretilen hediyeli paketleri hala var. Bu paketlerde normal 70cl şişenin yanında bir de küçük 20cl şişe hediye olarak var. İsterseniz bedava 20cl viski deyin, isterseniz %20 indirim, her halikarda iyi bir fırsat.

19 Ocak 2009 Pazartesi

İçki bozulur mu?

Evin bir köşesinden uzun zaman sonra çıkan bir şişe içkinin içilip içilemeyeceği birçok insanın kafasını kurcalıyor zaman zaman. Genelde bulunan içki şarap oluyor, ya da viski gibi yüksek alkollü bir şey.

Viski, votka, cin ve tekila gibi alkol oranı %30un üstünde olan içkiler bozulmaz. Yani içmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirmezsiniz. Eğer şişenin iyi bir kapağı varsa ve sıkıca kapanmışsa, içki zamanın akışından pek etkilenmez. Rahatça içilebilir. Ama kapağı kötüyse ya da sıkı kapanmamışsa alkolü kısmen uçmuş ve tadı bozulmuş olabilir. Bu durumda bozulmuş olma ihtimali de ortaya çıkar. İyi kapanmamış şişelerde uzun zamandır duran içkileri içmemekte fayda var.

Şarap konusu biraz daha karışık. Bir kere birçok insan şarabın "yıllandığı" fikrini bir şekilde duymuş durumda. O yüzden şarapların bekledikçe güzelleşeceğini sanıyoruz. Ama işin doğrusu özellikle Türkiye'de satılan çoğu şarabın kısa zamanda tüketilmek için yapıldığı, yani yıllanmaya uygun olmadığıdır. O yüzden eski fotoğraf albümlerinizin yanından çıkan 10 senelik şarap çoktan sirke olmuştur, içmeyiniz. Açılmamış bir şişe şarabı serin, güneş ışığı almayan bir yerde saklayabilirsiniz. Bu durumda 1-2 sene dayanır. Ama koyduğunuz yerin sıcaklığının fazla değişmemesi ve serin olması önemli.

Bunun dışında Baileys ve başka likörler var. Baileys ve benzeri süt bazlı içkilerin raf ömrü biraz daha kısa oluyor diğer içkilere göre. Açıldıktan sonra buzdolabında tutmak daha iyi ama oda sıcaklığında da bir süre dayanıyorlar. Eğer altı ayı geçmişse söyle bir bakın, koklayın içmeden önce.

Likörleri ise bozulmaktan koruyan alkol oranları ile beraber yüksek şeker miktarlarıdır. Bunlar da genel olarak iyi bir kapakla seneler boyunca dayanabilir. Tabi tatları ilk günkü kadar harika olmayabilir ama bozulmuş da olmazlar.

Özetlemek gerekirse yüksek alkollü içkiler ve likörler bozulmaz; şarap ve sütlü içkilerin ise ömrü kısa, dikkat etmek gerek. İleride içkileri saklama konusuna daha derin olarak girebiliriz.

Afiyet olsun.

15 Ocak 2009 Perşembe

Vergi değişiklikleri

Bugün gazeteler viskide ÖTVnin AB'ye uyum için düzenleneceğini yazıyor. Özet olarak, viskide ÖTV düşüyor, cin ve votkada artıyor. Yalnız gazeteler vergilerdeki değişiklikleri içkilerdeki alkol üzerinden ve litre bazında bildirmişler ki bu son tüketici için çok anlamlı değil. O yüzden bu indirimlerin bize nasıl yansıyacağını yazalım.

Bir 70cl'lık şişe viskide ÖTV yaklaşık olarak 3TL azalacak; 16,80TL olacak. Genelde 40-60TL civarında olan viski fiyatları için bu %6 oranında bir indirime denk geliyor.
Votka ve cinde ise 70cl'lık bir şişede ÖTV yaklaşık olarak 1TL artıyor. Burada şişe başına ödediğimiz ÖTV 12,80TL oluyor.

Hazır vergiden bahsederken bir şişe içkinin fiyatını ve verginin fiyata etkisini de biraz inceleyelim. Örnek olarak Smirnoff marka votkadan bahsedelim. Süpermarketlerde 70cl'lik bir şişesini 39TL'ye bulabilirsiniz. Bu fiyatın içinde ÖTV ve tabi ki KDV var. ÖTV'yi demin hesapladık, 12,60TL tutuyor. KDV de %18 olduğuna göre yaklaşık 6TL oluyor. Yani 39TL'nın neredeyse 19TL'sı vergi, sadece 20TL'si ürünün fiyatı. Bu inanılmaz vergi oranı düşük fiyatlı votkalarda daha da çarpıcı. Gilbey marka votka 22TL'ye satılıyor. Bunun 16TL'si KDV ve ÖTV. Yani votkanın gerçek fiyat sadece 6TL!

13 Ocak 2009 Salı

İçki kültürü - yudum yudum

İçki kültürü hakkında ufak ufak bilgiler serimize bugün devam ediyoruz. Konu için ilhamı da bu sayfaya gelen insanların arama motoru sorularından alıyoruz.

Bir okuyucu buraya "saf alkol içmek" konusunu merak ettiği için gelmiş. Saf alkolü nereden bulduğunu merak ediyorum açıkçası ama onu geçelim şimdilik. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de içmek için saf alkol satılmıyor. O nedenle elinize saf alkol geçerse içmeye uygun olmadığını varsayabilirsiniz. Ama diyelim ki bir şekilde içmeye uygun olduğundan emin olunabilecek alkol buldunuz. Bunu da içmek tehlikeli olabilir. Saf alkol bizim normalde içtiğimiz içkilere göre 5 ile 20 kat fazla alkol içeriyor. Yarım su bardağı (100ml) saf alkol içmek yaklaşık olarak 6 şişe bira içmeye denk. Ama 6 şişe birayı içmek saatler sürecekken yarım su bardağı alkolü 15 dakikada içebilirsiniz. Yani en ufak bir dikkatsizlik sonucu alkol zehirlenmesine mağruz kalabilirsiniz. Bu açıdan içmemenizi öneriyorum.
Ayrıca saf alkol tadı olan bir şey değil. Onun yerine bira, şarap, rakı, viski, cin ve benzeri birçok güzel içkiyi içip, içtiğinizden daha çok keyif alabilirsiniz. Sonuçta içki içmenin tek amacı sarhoşluk değil.

Başka bir okuyucu da "votkayı buzlukta saklamak" konusunu merak ediyor. Votka çoğunlukla soğuk içilir. Ayrıca içinde yüksek oranda alkol olduğu için de kolay kolay donmaz. Bu yüzden buzlukta tutabilirsiniz ve istediğiniz zaman buz gibi soğuk bir shot içebilirsiniz.

Merak ettiğiniz konuları bana email atabilir, ya da bu yazının yorumlarında belirtebilirsiniz. En kısa zamanda onlara değinmeye çalışırım.

Afiyet olsun.