11 Eylül 2008 Perşembe

İçki Kültürü?

Son birkaç aydır blogumuzda güncellemeler seyreldi. Benim vakit ayıramamın dışında önemli bir neden içki fiyatlarının çok da takibe değer olmayışı. Daha önce belirttiğim gibi şaraplarda bazen güzel indirimler yakalamak mümkün. Bir-iki de düzenli olarak indirime giren yüksek alkollu içki markası var. Ama bunların dışında Türkiye'de içki fiyatları sabit ve çok yüksek. Tahmin edebileceğiniz üzere bu bloga yazma motivasyonunu biraz düşürüyor.

Neyse ki bu sayfanın yaratılış amaçlarından bir tanesi daha geniş bir "içki kültürü" sayfası için temel oluşturmaktı. Artık indirimlerden fazla hayır gelmeyeceği anlaşıldığı için içki kültürüne zaman ayırmaya başlayacağız. İlk konumuz evde votka yapmak, çünkü bazılarınız bu sayfaya aklınızda bu soruyla gelmişsiniz.

Votka damıtık, ya da başka deyişle distile bir içki. Damıtmanın detaylarına başka zaman gireriz ama kısaca bu, bira gibi düşük alkollü bir içkiyi ısıtıp buharını yakalama yoluyla yüksek alkollü bir içki elde edildiğini anlatıyor. Bira, şarap gibi alkol oranı %3 ile %15 arasında olan bir içki yapmak gerekiyor önce. Sonra bunu yavaş yavaş ısıttığınızda içindeki değişik kimyasal bileşenler (alkol çeşitleri, su, vs) sırayla buharlaşmaya başlıyorlar. Isıyı dikkatli kontrol ederseniz istediğiniz kimyasalı bu buharlaşma sürecinden çekip alabilirsiniz. Tek sorun kimyasalların tek tek, birbirinden ayrı şekilde buharlaşmaması. Yani bir kerede saf alkol elde edemiyorsunuz mesela. İlla ki alkolün yanında yine su buharı da geliyor, başka eser miktarda parçaçıklarla beraber. İçmeye uygun olan etil alkolün yanında metil alkol de buharlaşıyor. Metil alkol körlük yaptığı gibi ölüme bile sebep olabiliyor.

O yüzden uzman olmayanların evde votka üretmeye çalışması, yani damıtma yapması, çok tehlikeli ve ayrıca yasak.

Uzak durun. Hazır yapılmışı var.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

arkadaşım öncelikle bende en az sen kadar içkiyi gün içerisinde düşünen biri olarak bu sitene rastlamaktan mutluyum.
damıtma konusunda bir kimyager olarak söyleceğim şey,bunu denemek isteyenler yapmasın demiyorum.ama yapacaklarsa netten birkaç bilgiyi özümsemeden başlamasınlar.bunun için ingilizcede olsa güzel bir kaynak var:http://homedistiller.org burda her türlü alkoli içki ve teorisi var...
içmek apayrı bir sanattır bence,bugün captain morgan romuyla jameson içmeyi düşünüyorum...saygılar